Loading color scheme

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ LIGHT ΓΕΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ:

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά περίπου)
  • 2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα

Για γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι
  • 200 γρ. ρύζι
  • 400ml νερό
  • 1 κ. σ. μαϊντανό ξερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. κάσιους
  • 2 κ. σ. σταφίδα
  • 10-12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη γέμιση:

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα κάστανα, τον μαϊντανό και τα κάσιους.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε και το ρύζι και το τσιγαρίζουμε και αυτό.
  • Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον κύβο, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να παραβράσει.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα 5 λεπτά πριν το τέλος και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγη ώρα όλο μαζί.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη γαλοπούλα:

  • Στίβετε το λεμόνι και το πορτοκάλι.
  • Ανακατεύετε σ’ ένα μπολ τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άρκη.
  • Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα έξώ.
  • Γεμίζετε την κοιλιά της με τη γέμιση και ύστερα κλείνετε το άνοιγμα μ’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε γάστρα και την περιχύνετε πρώτα με τον χυμό του λεμονιού, μετά με το χυμό του πορτοκαλιού, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με το μίγμα με το σκόρδο.
  • Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε τη γαλοπούλα στους 170°C για 3 ώρες. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε στη γάστρα λίγο νερό. Ύστερα από 3 ώρες ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους li>180°C μέχρι να αποκτήσει η γαλοπούλα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.